Het Decreet Basisbereikbaarheid omschrijft de werking van de 15 vervoerregio’s en legt de taken vast van de vervoerregioraad. Met de inrichting van vervoerregio’s, vervoerregioraden en regionale mobiliteitsplannen creëerde de Vlaamse overheid een kader voor steden en gemeenten waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen.
De gemeente is bij Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 ingedeeld in de Vervoerregio Limburg.
In de afgelopen legislatuur heeft de Vervoerregio Limburg een regionaal mobiliteitsplan opgesteld. Dat plan werd op 11 december 2023 goedgekeurd door de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Het mobiliteitsplan speelt in op de huidige en toekomstige mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoersnetwerk uit, legt de link met het ruimtelijk beleid en stelt maatregelen voor de verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid voor.
Door de betrokkenheid bij de vervoerregiowerking is de gemeente integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen en uitwerken van het mobiliteitsbeleid voor de regio. Zo heeft de vervoerregioraad een belangrijke rol in de afstemming van de gelaagdheid van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het adviseren van de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.
Het engagement in de vervoerregioraad houdt voor de gemeente een actieve participatie in aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, het delen van beschikbare informatie (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties. De gemeentelijke vertegenwoordiger staat in voor de terugkoppeling vanuit de vervoerregioraad naar het college/de gemeenteraad.
In hun mail van 1 augustus 2024 verzoekt Vervoerregioraad Limburg om de aanduiding van een effectieve en plaatsvervangend politiek vertegenwoordiger en een effectieve en plaatsvervangend ambtelijke vertegenwoordiger.
Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 5 december 2024 dient overgegaan tot aanduiding van:
Volgende kandidaten worden voorgedragen:
Het huishoudelijk reglement van Vervoerregio Limburg.
Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Artikelen 388 t.e.m. 473 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
Artikel 41 4° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 20217 dat bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen verenigingen en ondernemingen.
Het Decreet betreffende de basisbereikbaarheid van 26 april 2019, artikel 7 §2 1°.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 betreffende de indeling van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio's en de afbakening van deze vervoerregio's.
Burgemeester Stijn Van Baelen wordt aangeduid als effectieve politieke vertegenwoordiger voor Vervoerregio Limburg voor de bestuursperiode 2025-2030.
Raadslid Pieter Schuurmans wordt aangeduid als plaatsvervangend politieke vertegenwoordiger voor Vervoerregio Limburg voor de bestuursperiode 2025-2030.
Patriek Daniëls wordt aangeduid als effectieve ambtelijke vertegenwoordiger voor Vervoerregio Limburg voor de bestuursperiode 2025-2030.
Peter Dewael wordt aangeduid als plaatsvervangend ambtelijke vertegenwoordiger voor Vervoerregio Limburg voor de bestuursperiode 2025-2030.