Stad Genk heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met PZ CARMA en de lokale besturen die behoren tot de politiezone, zijnde gemeente As, gemeente Bocholt, stad Bree, gemeente Houthalen-Helchteren, gemeente Kinrooi, gemeente Oudsbergen en gemeente Zutendaal.
De politiezone CARMA verbindt zich ertoe de snelheidsovertredingen te verwerken en over te maken aan de lokale verwerkingscel voor zover deze snelheidsovertreding vallen binnen de toepassing van de GAS 5-wetgeving.
De stad Genk treedt op als de lokale verwerkingscel voor de verwerking en afhandeling van gemeentelijke administratieve sancties die voortvloeien uit vaststellingen van snelheidsovertredingen op het grondgebied van de politiezone CARMA, die gebeuren via de geïnstalleerde trajectcontroles, bemande en onbemande camera’s, in de zones 30 en 50 op het grondgebied van de politiezone CARMA.
De lokale besturen van de politiezone CARMA nemen deel aan het samenwerkingsverband om de verkeersveiligheid, tevens een prioriteit in het zonaal veiligheidsplan, te verbeteren. Om dit te realiseren heeft elk lokaal bestuur een GAS 5- reglement goedgekeurd in haar gemeenteraad.
De samenwerkingsovereenkomst wordt nu aangepast:
Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het besluit van de gemeenteraad van 27 oktober 2022 inzake de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot het vaststellen en afhandelen van gemeentelijke administratieve sancties inzake snelheidsovertredingen in snelheidszone 30 en 50 (GAS 5) binnen politiezone CARMA.
Het besluit van de gemeenteraad van 27 oktober 2022 houdende de GAS 5-samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot het vaststellen en afhandelen van gemeentelijke administratieve sancties inzake snelheidsovertredingen in snelheidszone 30 en 50 binnen politiezone CARMA wordt opgeheven.
De 'Samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot het vaststellen en afhandelen van GAS-5-dossiers - gemeentelijke administratieve sancties inzake snelheidsovertredingen in snelheidszone 30 en 50 binnen politiezone CARMA' zoals gehecht aan dit besluit, wordt goedgekeurd.
Een deel van het perceel, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie C, perceelnummer 353 X, zoals weergegeven op het inplantingsplan opgemaakt op 17 juni 2024 in opdracht van Fluvius, wordt verkocht voor het aanleggen van een nieuwe distributiecabine. Het lot heeft de afmetingen 5 m x 6 m en is 30 m² groot. Het betreft een rechtstreekse verkoop gezien het plaatsen van de distributiecabine van openbaar nut is.
In het schattingsverslag opgesteld door landmeter-expert Bram Van Meulebroek op 30 september 2024 wordt de venale waarde geschat op € 5.900,00. Het lot wordt aan de schattingswaarde verkocht.
De verkoop volgens de modaliteiten zoals omschreven in het ontwerp van de koopovereenkomst wordt goedgekeurd onder de opschortende voorwaarde van het krijgen van een omgevingsvergunning voor de cabine.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 41 11° bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor daden van beschikking over onroerende goederen.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 293 betreffende vervreemding van onroerende goederen.
De omzendbrief 2019/3 van 3 mei 2019 inzake de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.
De kosten voor de aanleg zijn volledig voor Fluvius.
Afscherming van de cabine door groeninvulling wordt ten alle tijden en in voldoende tijdstippen onderhouden door Fluvius zodat de inrichting steeds netjes en verzorgd oogt. Op eenvoudig verzoek van de gemeente komt er een bijkomende onderhoudsbeurt.
Bij plaatsing dient rekening gehouden met de zichtbaarheid voor de weggebruikers bij de verschillende kruispunten.
De hinder dient tot een absoluut minimum beperkt.
De verkoop aan Fluvius in het kader van openbaar nut van een deel van een perceel, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie C, nummer 353 X, aangeduid op het inplantingsplan van 17 juni 2024 gehecht aan dit besluit en met een oppervlakte van 30 m², tegen de schattingswaarde van € 5.900,00 conform het schattingsverslag opgesteld door landmeter-expert Bram Van Meulebroek op 30 september 2024, volgens de modaliteiten van de ontwerpovereenkomst zoals gehecht aan dit besluit, wordt goedgekeurd onder de opschortende voorwaarde van:
Volgende bijkomende voorwaarden worden opgelegd aan deze verkoop:
De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agenda van de algemene vergadering van Cipal DV van 7 november 2024 die volgende agendapunten bevat:
De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering bevat de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.
Er zijn geen bezwaren voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
De gemeenteraad moet tegelijkertijd het mandaat van de vertegenwoordiger vaststellen en standpunten innemen ten aanzien van de agendapunten.
De statuten van Cipal DV.
Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Artikelen 388 t.e.m. 473 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
Artikel 432 3de lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De gemeenteraadsbesluiten van 31 januari 2019 en 27 mei 2021 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal DV.
Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota wordt de agenda van de algemene vergadering van Cipal DV van 7 november 2024 als volgt goedgekeurd:
De vertegenwoordiger van de gemeente, Jan Verjans of bij belet plaatsvervanger Guido Schonkeren, aangeduid bij gemeenteraadsbesluiten van 31 januari 2019 en 27 mei 2021, wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Limburg van 7 november 2024 die volgende agendapunten bevat:
Tevens dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald te worden.
Art. 41 tweede lid 4° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Art. 432 alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Het gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2019 houdende de aanduiding van de afgevaardigden op de (buitengewone) algemene vergaderingen van Fluvius Limburg.
De agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg van 7 november 2024 wordt als volgt goedgekeurd:
De vertegenwoordiger van de gemeente, Godfried Steensels of bij belet plaatsvervanger Ann Bernaerts, zoals aangeduid bij gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2019, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg op 7 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 tot en met 7 van onderhavige beslissing.
De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius OV van 13 november 2024 die volgende agendapunten bevat:
Tevens dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald te worden.
Art. 41 tweede lid 4° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Art. 432 alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019 houdende de aanduiding van de afgevaardigden van Fluvius OV.
De agenda van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 13 november 2024 wordt als volgt goedgekeurd:
De vertegenwoordiger van de gemeente, raadslid Friedo Steensels of bij belet plaatsvervanger raadslid Ann Bernaerts, zoals aangeduid bij besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019, die zal deelnemen aan de digitale buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 13 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van s-Lim DV van 19 november 2024 die volgende agendapunten bevat:
De voorbereidende documenten en de toelichtende nota van s-Lim DV betreffende de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering zijn opgenomen in de bijlagen.
Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
Tevens dient de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald te worden.
Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en in het bijzonder op artikelen 40 en 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking.
De deelname van de gemeente Bocholt aan de dienstverlenende vereniging S-Lim.
De statuten van s-Lim en in het bijzonder artikel 26 inzake de samenstelling van de algemene vergadering.
Artikel 432 3de lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Het besluit van de gemeenteraad van 26 oktober 2023 waarbij de aanduiding van de afgevaardigden voor de algemene vergaderingen van s-Lim DV werd goedgekeurd.
Op basis van de bekomen documenten wordt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging s-Lim DV van 19 november 2024 als volgt goedgekeurd:
De vertegenwoordiger van de gemeente, Jan Verjans of bij belet plaatsvervanger Lieve Theuwissen, zoals aangeduid bij gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2023 wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van s-Lim van 19 november 2024 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Zoals voorgeschreven door de statuten van Creat Services DV en bij beslissing van de Raad van Bestuur in zitting van 22 augustus 2024 moet de gemeenteraad goedkeuring verlenen aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 26 november 2024 die volgende agendapunten bevat:
Varia.
De statuten van Creat Services DV.
Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Artikelen 388 t.e.m. 473 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
Artikel 432 3de lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Het besluit van de gemeenteraad van 21 december 2023 inzake de toetreding en aanduiding van een vertegenwoordiger voor de Aankoopcentrale Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services DV (TMVS) (CREAT).
Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota wordt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Creat Services DV van 26 november 2024 als volgt goedgekeurd:
Varia.
De vertegenwoordiger van de gemeente, schepen Jan Verjans, aangeduid bij besluit van de gemeenteraad van 21 december 2023, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Creat Services DV van 26 november 2024 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
De gemeente Bocholt is lid van het Dienstverlenend Intergemeentelijk Samenwerkingsverband (DISV) Regio Noord-Limburg. Alle gemeenteraadsleden zijn volgens de statuten van DISV Regio Noord-Limburg van rechtswege lid van de algemene vergadering.
Schepen Marc Vanherk zal als stemgerechtigd vertegenwoordiger deelnemen aan de algemene vergadering van de DISV Regio Noord-Limburg op 19 november 2024.
De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agenda van de algemene vergadering van DISV Regio Noord-Limburg die volgende agendapunten bevat:
De voorbereidende documenten zijn opgenomen in de bijlagen.
De statuten van DISV Regio Noord Limburg.
Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Artikelen 388 t.e.m. 473 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
Artikel 432 3de lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Het gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2019 inzake aanduiding afgevaardigden DISV Regio Noord-Limburg.
De agenda van de algemene vergadering van DISV Regio Noord-Limburg van 19 november 2024 wordt als volgt goedgekeurd:
De vertegenwoordiger van de gemeente, schepen Marc Vanherk, aangeduid bij gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2019, die als stemgerechtigd vertegenwoordiger zal deelnemen aan de algemene vergadering van DISV Regio Noord-Limburg op 19 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
De hulpverleningszone heeft op 8 oktober 2024 haar budget toegelicht aan de financieel directeurs. Op 23 oktober 2024 gaf de hulpverleningszone een toelichting aan de gemeenteraadsleden.
Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de gemeenteraad punten aan de agenda kunnen toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
Ook in artikel 3 van het huishoudelijk reglement, goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 april 2022, wordt dit principe bevestigd.
Volgens het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41, 23° is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
Het zonecollege nam in zitting van 27 september 2024 kennis van het voorstel van begroting 2025. De goedkeuring voor de zoneraad staat gepland op 25 oktober 2024.
In het bijzonder dient rekening gehouden te worden met volgende specifieke wetgevingen:
De gemeentelijke dotatie van Bocholt aan hulpverleningszone Noord-Limburg voor het jaar 2025 wordt vastgesteld op:
Gezien de noodzaak tot aanpassing van de gemeentelijke dotaties maar ook door de inspanningen die het korps zelf zal leveren (ondermeer “on hold” zetten van diverse aanwervingen), werd geopteerd voor een scenario van verhoging van de dotatie met 4%. Concreet voor Bocholt betekent dit voor 2025 een verhoging van de dotatie van € 842.824,00 naar € 876.536,96.
Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de gemeenteraad punten aan de agenda kunnen toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
Ook in artikel 3 van het huishoudelijk reglement, goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 april 2022, wordt dit principe bevestigd.
Volgens het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41, 23° is de gemeenteraad bevoegd voor het toekennen van nominatieve subsidies.
In zitting van 6 september 2024 gaf het politiecollege principieel akkoord te opteren voor een scenario van verhoging in 2025 van de dotatie met 4% in plaats van de eerder voorziene 0%. De goedkeuring gebeurde door de politieraad in zitting van 17 oktober 2024.
In het bijzonder dient rekening gehouden te worden met volgende specifieke wetgevingen:
De gemeentelijke dotatie van Bocholt aan politiezone CARMA voor het jaar 2025 wordt vastgesteld op € 876.536,96 (MJP000954 - 2025/6490230/ABOD/0400).