Ingevolge de verkoop van de gemeente Bocholt aan Clauwers BV zijn er in de verkoopsakte van 10 mei 1994 de hierna volgende bijzondere voorwaarden opgenomen en opgelegd aan de kopers:
'ARTIKEL 8. - VERVREEMDING
De koopster, bedingend voor zichzelf als voor haar rechthebbenden en rechtverkrijgenden, ontzegt zich het recht om zonder voorafgaande en schriftelijke toestemming van de verkoopster het hierbij verkregen onroerend goed en de erop aangebrachte gebouwen en installaties, geheel of gedeeltelijk aan een derde in eigendom over te dragen, te verhuren of er aan een derde enig gebruiksrecht of zakelijk recht op te verlenen.
Het vestigen van een hypotheek of de belofte tot hypotheekvestiging, wordt door de interpretatie van deze overeenkomst, niet beschouwd als een vervreemding.
In ieder geval verplicht de verkoopster zich, bedingend voor zichzelf, haar rechthebbenden en haar rechtverkrijgenden, om aan die derde kennis te geven van de algemene en bijzondere verkoopsvoorwaarden vervat in deze akte en in ieder geval van de artikels één (1) tot en met veertien (14) van bij deze akte bedongen bijzondere voorwaarden, deze in de akte van verkoop, verhuur, gebruik enzoverder, in extenso in te lassen en die derde, die zich zal moeten verbinden voor zichzelf zijn rechthebbenden en zijn rechtverkrijgenden, de verbintenis te doen aangaan alle verplichtingen die hierin vervat zijn na te komen.
Afwijkingen van deze paragraaf zijn enkel mogelijk na een uitdrukkelijke en schriftelijke goedkeuring van de huidige verkoopster.
ARTIKEL 9. - TERUGKOOP
Indien de koopster haar bedrijvigheid, zoals deze in de akte van verkoop vermeld staat staakt, hetgeen voldoende blijkt uit de afdanking van het personeel of uit een door de bedrijfsleiding veroorzaakte staking van de activiteiten gedurende een periode van meer dan zes maanden, of bij niet naleving van de bepalingen vervat in de onderhavige overeenkomst, kunnen de huidige verkoopster, het Vlaams Gewest of de GewestelijkeOntwikkelingsmaatschappij (G.O.M.-Limburg) de grond en de erop gerichte gebouwen en infrastructuur terugkopen overeenkomstig artikel 32 par. 1 van de wet van dertig december negentienhonderdzeventig.
De terugkoop zal geschieden tegen de in de onderhavige akte bepaalde prijs, wat de grond betreft, aangepast overeenkomstig de schommelingen van het door de regering bekendgemaakte indexcijfer van de consumptieprijzen.'
Het bedrijfspand met magazijn en aanhorigheden op en met grond, gelegen langs Bosstraat 10, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie C, nummers 1149Z, met een oppervlakte van 62a 92ca zal verkocht worden aan de EML Metaalwerken bv, met zetel te 3660 Oudsbergen, Weg naar Gruitrode 94, ondernemersnummer 0742.668.028.
De nieuwe koper dient eveneens te voldoen aan de diverse verplichtingen die opgenomen waren in de oorspronkelijke akte van 10 mei 1994.
Artikel 41, 11° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt namelijk dat de gemeenteraad bevoegd is voor daden van beschikking over onroerende goederen.
Artikel 32 par. 1 van de wet van 30 december 1970 (recht om onroerend goed dat gevestigd is op een bedrijventerrein dat met de steun van een overheid (subsidies, onteigeningen,…) werd ontwikkeld, terug te kopen).
De oorspronkelijke verkoopakte van 10 mei 1994 van de gemeente Bocholt aan Clauwers BV.
De gemeenteraad gaat akkoord met de verkoop van een bedrijfspand met magazijn en aanhorigheden op en met grond, gelegen langs Bosstraat 10, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie C, nummers 1149Z, met een oppervlakte van 62a 92ca.
De gemeente ziet af van het recht tot terugkoop zoals voorzien in artikel 32 par. 1 van de wet van 30 december 1970 en in artikel 9 van de oorspronkelijke akte van 10 mei 1994.
De gemeenteraad gelast het notariskantoor Notalim, dat belast is met het verlijden van de overdrachtsakte, de oorspronkelijke voorwaarden uit de verkoopsakte van 10 mei 1994 letterlijk over te nemen.