Na onderzoek verleende de gouverneur middels besluit getekend op 6 november 2023 goedkeuring aan de jaarrekening 2022. Deze goedkeuring wordt voor kennisneming voorgelegd aan beide raden.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 262, inzake het bestuurlijke toezicht op de jaarrekening.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2022 van gemeente en OCMW Bocholt door de gouverneur van de provincie Limburg zoals gehecht aan dit besluit.
Op 2 augustus 2023 heeft onze account manager van Ethias Verzekeringen, Prins Bisschopssingel 73 te 3500 Hasselt op verzoek van de financieel directeur en de dienst P&O een omstandige toelichting gegeven omtrent de evolutie van de uit te keren renten aan gepensioneerde contractuele medewerkers en over de mogelijke acties die genomen kunnen worden om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen blijven voldoen.
Uit de cijfers blijkt dat de loonmassa van de contractuele medewerkers gestegen is t.o.v. de laatste studie omwille van
Op basis van de presentatie en toelichting wordt voorgesteld om het financieringsplan voor de aanvullende renteverzekering van de contractuelen (2e pensioenpijler) dat van toepassing was vanaf 2015 te actualiseren conform de optimalisatieoefening door Ethias Verzekeringen. Dit voorstel houdt in dat het financieringsplan voor de aanvullende renteverzekering van de contractuelen (2e pensioenpijler) aangepast wordt door een actualisatie van de salarismassa en een aanpassing van de recurrente stortingen (dotaties).
Op basis van de voorgestelde simulatie omtrent de aanvullende renteverzekering contractuelen OCMW (contract nr. 7475), stelt de financieel directeur volgende actie voor met ingang van 1 januari 2024, conform de studie van het financieringsplan van 24 oktober 2023:
Artikels 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid.
De wet van 27 oktober 2006 betreffende het toezicht op de instellingen voor bedrijfspensioenvoorzieningen.
Het sectoraal akkoord 2008-2013 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen, afgesloten in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 van 19 november 2008.
Het kaderreglement tweede pensioenpijler contractanten dat met de representatieve vakorganisaties onderhandeld werd in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 van 9 december 2009.
De oprichting van een collectief pensioenplan voor de contractuele personeelsleden door het provinciebestuur van Limburg, conform het provincieraadsbesluit van 17 december 2008, voor zijn contractuele personeelsleden en de goedkeuring van een reglement voor het gezamenlijk organiseren van een collectief pensioenplan met de Limburgse gemeenten en OCMW’s conform het besluit van de provincieraad van 16 september 2009.
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 1 juli 2010 houdende de instelling van een collectief pensioenplan (2de pensioenpijler) voor de contractuele personeelsleden met terugwerkende kracht met ingang vanaf 1 januari 2010.
Het financieringsplan voor de aanvullende renteverzekering van de contractuelen (2e pensioenpijler) met contractnummer 7475 wordt geactualiseerd conform het voorstel van Ethias Verzekeringen zoals gehecht aan dit besluit, zijnde
De cijferanalyse geeft weer dat ouders veel aanpassingen doen in het inschrijfsysteem i-Active. De registraties gebeuren zeer onnauwkeurig en afmelden kan tot 17u30 de dag voordien. Doordat het afmeldbeleid zeer flexibel is, schrijven de meeste ouders hun kinderen pas 1-2 dagen voor de gevraagde opvang-dag weer uit. Dit maakt dat de wachtlijsten continu worden bijgewerkt en ouders geen (tijdig) zicht hebben of er plaats is voor hun kind in de opvang of niet. Dit zorgt voor de nodige frustraties en dat terwijl de cijfers weergeven dat het aantal dagen dat er effectief wachtlijsten in de opvang zijn zeer minimaal zijn.
Ook voor het opmaken van de personeelsplanning heeft dit gevolgen. De planning dient meermaals aangepast te worden aangezien er te laat een overzicht is op het aantal kinderen dat effectief opvang nodig heeft. Het aangepaste huishoudelijk reglement heeft als doelstelling om een zorgvuldigere registratie van de inschrijvingen te bekomen.
Het huishoudelijk reglement bevat volgende aanpassingen:
Inkorting van bepaalde rubrieken
Er wordt vastgesteld dat het huishoudelijk reglement te lang is en daardoor onvoldoende gelezen wordt. Hierdoor worden bepaalde rubrieken ingekort zoals "missie en visie". De uitgebreide versie van de missie en visie zal gepubliceerd worden op de website.
Inschrijfprocedure
De inschrijfprocedure voor nieuwe gezinnen kent één aanpassing. Voor nieuwe ouders worden inschrijfmomenten in groep georganiseerd en niet meer voor elk gezin apart. Dit is tijdbesparend waardoor personeelsmiddelen efficiënter ingezet kunnen worden.
Opzegmodaliteiten
De ouders kunnen steeds de samenwerking met de opvang stopzetten. Hieraan wordt toegevoegd dat bij ernstige overtredingen van de huisregels door de kinderen of wanneer de ouders de bepalingen van het huishoudelijk reglement niet naleven, het vast bureau de opvang vroegtijdig kan beëindigen.
Ook wordt de weigeringsprocedure grondig omschreven:
- Een kind kan geweigerd worden in de opvang als:
- Volgende procedure wordt hierbij gevolgd:
Kinderen met specifieke zorgbehoefte zijn natuurlijk steeds welkom in de opvang op voorwaarde dat de draagkracht van het kind en de draagkracht van het team of de andere kinderen niet overschreden wordt.
Aanpassing van het aan- en afmeldbeleid
Het aan- en afmeldbeleid wordt als volgt aangepast:
Ouders worden op de hoogte gebracht van het nieuw huishoudelijk reglement en de wijzigingen via de gebruikelijke kanalen. Ze zullen ook aangesproken worden in de opvang met de vraag of ze de wijzigingen hebben gelezen. Op bepaalde momenten wordt een "loketfunctie" in de opvang georganiseerd waar ouders de mogelijkheid hebben om vragen te stellen. Indien nodig wordt er een document opgesteld met de "veelgestelde vragen" en gedeeld met de ouders.
Het aangepaste huishoudelijk reglement wordt ook bekend gemaakt aan het OCMW en de scholen.
Artikel 77 derde lid en artikel 78 tweede lid 3° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 die stellen dat de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd is om de reglementen vast te stellen.
Artikels 285, 286 en 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 inzake de publicatieplicht en artikel 330 inzake de meldingsplicht aan de toezichthoudende overheid.
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 8 september 2022 inzake de vaststelling van het huishoudelijk reglement van de buitenschoolse kinderopvang Scooby-Doo.
Kwaliteitsbesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014 en het Ministerieel Besluit van 23 mei 2014 tot uitvoering ervan.
Subsidiebesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014 en het Ministerieel Besluit van 23 mei 2014 tot uitvoering ervan.
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de subsidievoorwaarden voor buitenschoolse gezinsopvang en groepsopvang ‘Subsidiebesluit Buitenschoolse Opvang'.
Het 'huishoudelijk reglement Buitenschoolse kinderopvang Scooby-Doo', vastgesteld in zitting van 8 september 2022, wordt opgeheven vanaf 1 januari 2024.
Het 'huishoudelijk reglement Buitenschoolse kinderopvang Scooby-Doo' wordt opnieuw vastgesteld zoals opgenomen in dit besluit.
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2024.
Het OCMW wordt uitgenodigd tot deelname aan de algemene vergadering van Cipal dv die op 14 december 2023 plaatsvindt.
De raad voor maatschappelijk welzijn moet goedkeuring verlenen aan de agenda van de A.V. die volgende agendapunten bevat:
De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering bevat de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.
Er zijn geen bezwaren voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
De raad voor maatschappelijk welzijn moet tegelijkertijd het mandaat van de vertegenwoordiger opnieuw vaststellen en standpunten innemen ten aanzien van de agendapunten.
De statuten van Cipal dv.
Artikel 77 en 78 van het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn;
Deel 3 Titel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (intergemeentelijke samenwerking), in het bijzonder artikel 432 3de lid (herhaling vaststelling van het mandaat), art. 432 6de lid (Minstens één buitengewone algemene vergadering wordt belegd in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van die vergadering) en art. 443 2de lid (De leden van het algemeen comité van de dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen worden, bij geheime stemming, benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers).
De besluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 januari 2019 en 31 augustus 2023 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger van het OCMW op de algemene vergaderingen van Cipal dv.
Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota wordt de agenda van de algemene vergadering van Cipal dv van 14 december 2023 als volgt goedgekeurd:
De vertegenwoordiger van het OCMW, Jan Verjans of bij belet plaatsvervanger Guido Schonkeren, zoals aangeduid bij de besluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 januari 2019 en 31 augustus 2023, wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal dv middels het bezorgen van een afschrift.
Het OCMW Bocholt is lid van Welzijnsregio Noord-Limburg. Alle leden van de raad voor maatschappelijk welzijn zijn volgens de statuten van de Welzijnsregio Noord-Limburg van rechtswege lid van de algemene vergadering.
Schepen Marc Vanherk zal als stemgerechtigd vertegenwoordiger deelnemen aan de algemene vergadering op dinsdag 12 december 2023.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering Welzijnsregio Noord-Limburg:
De voorbereidende documenten zijn opgenomen in de bijlagen.
Stemgerechtigde leden die niet aanwezig kunnen zijn worden gevraagd om een volmacht te bezorgen.
De statuten van Welzijnsregio Noord-Limburg.
Artikelen 474 t.e.m. 495 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de welzijnsverenigingen.
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 januari 2019 inzake aanduiding afgevaardigden Welzijnsregio Noord-Limburg.
Er wordt kennisgenomen van de uitnodiging voor en de agenda van de algemene vergadering van de Welzijnsregio Noord-Limburg op dinsdag 12 december 2023 om 19u30 in GC De Kroon, Nevenplein 1 te 3950 Bocholt met volgende agendapunten: