Terug
Gepubliceerd op 05/05/2023

2023_GR_00016 - Kerkfabriek St. Willibrordus Reppel: borgstelling - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 23/03/2023 - 20:00 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Stijn Van Baelen, Burgemeester -voorzitter; Erik Vanmierlo, Schepen; Jan Verjans, Schepen; Marc Vanherk, Schepen; Ann Bernaerts, Raadslid; Mia Croonen, Raadslid; Mathieu Damen, Raadslid; Geertje Das, Raadslid; Sylvia Dries, Raadslid; Toon Geusens, Raadslid; Nicole Ketelbuters, Raadslid; Luc Martens, Raadslid; Guido Schonkeren, Raadslid; Friedo Steensels, Raadslid; Jos Vanmontfort, Raadslid; Sara Vrolix, Raadslid; Lieve Willems, Raadslid; Tom Wertelaers, Raadslid; Ann Vande Weyer, Raadslid; Pieter Schuurmans, Raadslid; Anja Smids, Raadslid; Marina Rijken, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Lieve Theuwissen, Schepen; Bert Schelmans, Schepen; Eddie Brebels, Algemeen directeur

Secretaris

Marina Rijken, waarnemend algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00016 - Kerkfabriek St. Willibrordus Reppel: borgstelling - Goedkeuring

Aanwezig

Stijn Van Baelen, Erik Vanmierlo, Jan Verjans, Marc Vanherk, Ann Bernaerts, Mia Croonen, Mathieu Damen, Geertje Das, Sylvia Dries, Toon Geusens, Nicole Ketelbuters, Luc Martens, Guido Schonkeren, Friedo Steensels, Jos Vanmontfort, Sara Vrolix, Lieve Willems, Tom Wertelaers, Ann Vande Weyer, Pieter Schuurmans, Anja Smids, Marina Rijken
Stemmen voor 21
Guido Schonkeren, Anja Smids, Tom Wertelaers, Pieter Schuurmans, Stijn Van Baelen, Geertje Das, Sylvia Dries, Toon Geusens, Luc Martens, Friedo Steensels, Ann Bernaerts, Sara Vrolix, Mia Croonen, Marc Vanherk, Erik Vanmierlo, Mathieu Damen, Nicole Ketelbuters, Jos Vanmontfort, Lieve Willems, Jan Verjans, Ann Vande Weyer
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00016 - Kerkfabriek St. Willibrordus Reppel: borgstelling - Goedkeuring 2023_GR_00016 - Kerkfabriek St. Willibrordus Reppel: borgstelling - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Kerkfabriek St. Willibrordus Reppel heeft restauratiewerken aan de kerk uitgevoerd. Hoewel deze werken deels betoelaagd worden door de hogere overheid, dient de kerkfabriek te prefinancieren. Daarenboven blijken de kosten van de restauratie fors hoger uit te vallen dan verwacht waardoor de kerkfabriek niet meer bij machte is aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Middels mail van 14 februari 2023 en 16 februari 2023 schetst de heer Theo Boonen, penningmeester kerkfabriek St. Willibrordus Reppel, de financiële situatie. Rekening houdende met een “veiligheidsbuffer” beslist de kerkfabriek uiteindelijk een korte-termijnkrediet aan te gaan van € 600.000,00 op 1 jaar. Dit korte-termijnkrediet zal terug betaald worden, enerzijds door aan de gemeente een bijkomende investeringstoelage te vragen (waarvoor een budgetwijziging / aanpassing meerjarenplan dient te gebeuren), anderzijds door de toelage van de hogere overheid.

Om deze tussenperiode te overbruggen, werd beslist een korte-termijn-kredietlijn bij een bank aan te gaan. Na bevraging van 3 banken, te weten:

  • Belfius Bank nv
  • KBC Bank nv
  • BNP Paribas Fortis nv

werd een offerte ontvangen van Belfius Bank nv en KBC Bank nv.

Na vergelijking van deze offertes (op basis van een simulatie van de “marges” en andere kosten) bleek dat Belfius Bank nv de gunstigste voorwaarden aanbiedt.

Echter, zonder een gemeentelijke borgstelling kan de kerkfabriek moeilijk of geen lening bekomen. Bovendien beïnvloedt een borgstelling de voorwaarden waaronder een lening kan bekomen worden op een positieve manier.

Juridische grond

Volgens het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, is de gemeenteraad bevoegd voor het geven van zulk een borgstelling.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad verklaart:

Zich onvoorwaardelijk en onherroepelijk hoofdelijk borg te stellen voor de terugbetaling van alle bedragen die door de kredietnemer verschuldigd zouden zijn ten gevolge van het krediet wat betreft zowel het kapitaal als de intresten (verwijlinteresten inbegrepen), de reserveringscommissie, de onkosten en de bijhorigheden.

Belfius Bank te machtigen op het debet van haar rekening-courant, met waarde van hun vervaldag, om het even welke bedragen te boeken, verschuldigd door de kredietnemer in het kader van dit krediet en die nog mochten onbetaald blijven na een tijdsverloop van 30 dagen, berekend vanaf de vervaldag. Het waarborggevend bestuur zal hiervan op de hoogte gehouden worden door middel van een afschrift van de correspondentie aan de kredietnemer.

Zich te verbinden, tot de eindvervaldatum van dit krediet en haar eigen kredieten bij Belfius Bank alle nodige maatregelen te nemen om de storting te verzekeren op haar rekening geopend bij deze maatschappij, van al de sommen die er op dit ogenblik gecentraliseerd worden, hetzij uit hoofde van de wet (o.a. haar aandeel in het gemeentefonds en in elk ander fonds dat dit zou vervangen of aanvullen, de opbrengst van de gemeentelijke opcentiemen op de rijks-, gewest- en provinciebelastingen, alsmede de opbrengst van gemeentebelastingen geïnd door de staat of het gewest), hetzij uit hoofde van een overeenkomst, en dit niettegenstaande elke eventuele wijziging in de manier van de inning van deze inkomsten.

Belfius Bank ertoe te machtigen deze inkomsten aan te wenden tot dekking van de bedragen die door de kredietnemer, uit welke hoofde ook, mochten verschuldigd zijn en die aan de gemeente aangerekend worden.

Deze door de gemeenteraad gegeven machtiging geldt als onherroepelijke delegatie in het voordeel van Belfius Bank.

Dat de gemeente zich niet kan beroepen noch op de bepalingen van eventuele overeenkomsten tussen zichzelf en de kredietnemer, noch op om het even welke beschikking om haar verplichtingen uit hoofde van deze borgstelling niet uit te voeren.

Dat de gemeente afziet van het voorrecht van uitwinning en van elke indeplaatsstelling in de rechten van Belfius Bank en van elk verhaal tegen de kredietnemer, tegen elke medeschuldenaar of medeborg, zolang Belfius Bank niet volledig is terugbetaald in kapitaal, interesten, kosten en bijhorigheden.

Dat de gemeente aan Belfius Bank het recht toe staat om aan de kredietnemer alle uitstel, voordelen en schikkingen toe te kennen die Belfius Bank geschikt acht.

De gemeente verklaart uitdrukkelijk dat de borgtocht gehandhaafd blijft, tot beloop van de hierboven vermelde bedragen, welke wijzigingen Belfius Bank en/of de kredietnemer ook mogen aanbrengen aan de bedragen en/of modaliteiten van het aan de kredietnemer toegekende krediet.

Dat Belfius Bank uitdrukkelijk wordt ontslagen van de verplichting de gemeente kennis te geven van de wijzigingen waarvan hierboven sprake. Er wordt ten overvloede bepaald dat de gemeente eveneens verzaakt aan het voordeel van artikel 2037 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek, volgens hetwelk de borg ontslagen is wanneer door toedoen van de schuldeiser, de indeplaatsstelling ten gunste van de borg niet meer tot stand kan komen.

Aangezien de kredietnemer zich verbonden heeft, o.m. in geval van liquidatie, onmiddellijk het totaal bedrag van zijn schuld, zowel wat kapitaal als intresten, reserveringscommissie, onkosten en bijhorigheden betreft, aan Belfius Bank terug te betalen, bevestigt de gemeenteraad de hierboven aangegane verbintenissen, in verband met de betaling van de bedragen, die door Belfius Bank uit dien hoofde zullen gevorderd worden.

Mochten voormelde ontvangsten ontoereikend zijn voor de betaling van de verschuldigde bedragen die aan de gemeente zullen aangerekend worden, de verbintenis aan te gaan, bij Belfius Bank het bedrag te storten nodig om de vervallen schuld volledig af te betalen.   

Bij gehele of gedeeltelijke laattijdige betaling van de verschuldigde bedragen, zijn de interesten voor laattijdige betaling en de vergoeding voor invorderingskosten van rechtswege en zonder ingebrekestelling verschuldigd, berekend volgens de wettelijke rentevoet die van toepassing is bij betalingsachterstand bij handelstransactie.

Dat indien deze gemeentelijke waarborg ten voordele van Belfius Bank op een later tijdstip verhoogd, verlengd of op enige andere manier gewijzigd dient te worden, het college van burgemeester en schepenen van de gemeente uitdrukkelijk gemachtigd wordt om deze beslissing te nemen krachtens artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Dat dit besluit is onderworpen aan de toezichthoudende overheid zoals voorzien in de toepasselijke decreten en besluiten.