Terug
Gepubliceerd op 31/10/2022

2022_GR_00068 - IGS Kwalitatief wonen Bocholt-Peer: herzieningsaanvraag - opname nieuwe activiteiten - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 08/09/2022 - 20:00 Bocholt
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Stijn Van Baelen, Burgemeester -voorzitter; Erik Vanmierlo, Schepen; Jan Verjans, Schepen; Lieve Theuwissen, Schepen; Bert Schelmans, Schepen; Marc Vanherk, Schepen; Ann Bernaerts, Raadslid; Mia Croonen, Raadslid; Mathieu Damen, Raadslid; Geertje Das, Raadslid; Sylvia Dries, Raadslid; Nicole Ketelbuters, Raadslid; Luc Martens, Raadslid; Guido Schonkeren, Raadslid; Friedo Steensels, Raadslid; Jos Vanmontfort, Raadslid; Sara Vrolix, Raadslid; Lieve Willems, Raadslid; Tom Wertelaers, Raadslid; Pieter Schuurmans, Raadslid; Anja Smids, Raadslid; Eddie Brebels, Algemeen directeur

Afwezig

Toon Geusens, Raadslid; Ann Vande Weyer, Raadslid

Secretaris

Eddie Brebels, Algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2022_GR_00068 - IGS Kwalitatief wonen Bocholt-Peer: herzieningsaanvraag - opname nieuwe activiteiten - Goedkeuring

Aanwezig

Stijn Van Baelen, Erik Vanmierlo, Jan Verjans, Lieve Theuwissen, Bert Schelmans, Marc Vanherk, Ann Bernaerts, Mia Croonen, Mathieu Damen, Geertje Das, Sylvia Dries, Nicole Ketelbuters, Luc Martens, Guido Schonkeren, Friedo Steensels, Jos Vanmontfort, Lieve Willems, Tom Wertelaers, Pieter Schuurmans, Anja Smids, Eddie Brebels
Stemmen voor 20
Nicole Ketelbuters, Guido Schonkeren, Anja Smids, Tom Wertelaers, Pieter Schuurmans, Stijn Van Baelen, Lieve Theuwissen, Geertje Das, Sylvia Dries, Luc Martens, Friedo Steensels, Ann Bernaerts, Mia Croonen, Marc Vanherk, Erik Vanmierlo, Mathieu Damen, Bert Schelmans, Jos Vanmontfort, Lieve Willems, Jan Verjans
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_GR_00068 - IGS Kwalitatief wonen Bocholt-Peer: herzieningsaanvraag - opname nieuwe activiteiten - Goedkeuring 2022_GR_00068 - IGS Kwalitatief wonen Bocholt-Peer: herzieningsaanvraag - opname nieuwe activiteiten - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Vier activiteiten zijn interessant om bijkomend op te nemen voor beide gemeentes, reeds opgenomen activiteiten blijven doorlopen.

De vier interessante extra aanvullende activiteiten voor IGS Kwalitatief Wonen in Bocholt en Peer worden onderstaand verder geduid:

  • De verplichting om de huurprijs en de gemeenschappelijke lasten van private huurwoningen bekend te maken, opvolgen en inbreuken op die verplichting beboeten. 
    • Bij een publicatie op het internet of in een advertentieblad van te huur gestelde woningen moet de verhuurder steeds de huurprijs en kosten en lasten vermelden.
    • De gemeente zorgt ervoor dat er een lokaal politiereglement is en dat er vaststellingen worden gedaan voor officiële en publieke mededelingen van te huur gestelde woningen waarin de verhuurder de huurprijs, kosten en lasten niet vermeldt.
    • De gemeente licht toe welke stappen ze zal ondernemen.
    • De concrete resultaten van acties op het terrein zijn aantoonbaar uiterlijk in 2024.
    • De gemeente zorgt ervoor dat er een lokaal politiereglement is en dat er vaststellingen worden gedaan voor woningen waarvan de verhuurder de huurprijs en de kosten en lasten niet bekendmaakt via een officiële of publieke mededeling.
    • Bij een publicatie op het internet of in een advertentieblad moet de verhuurder steeds de prijs vermelden.
    • Ook op de affiche 'te huur' die pagina 13 en 34 voor het raam van de woning of het appartement hangt, moet de prijs staan.
  • Een verordening vaststellen en toepassen waarbij het conformiteitsattest verplicht wordt gesteld in bepaalde situaties.
    • Afbakenen van het toepassingsgebied voor een verplichting van het conformiteitsattest. Een conformiteitsattest kan enkel worden afgeleverd voor 'een woning die verhuurd wordt of te huur of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van een of meer studenten'.
    • Bespreking van de ontwerpverordening op het lokaal woonoverleg.
    • Als de gemeente met de uitvoering van deze activiteit start in jaar 2022, moet de verordening uiterlijk aan het einde van jaar 2023 door de gemeenteraad goedgekeurd zijn. Dit doet uiteraard geen afbreuk aan de mogelijkheden om de verplichting gefaseerd in te voeren.
    • Het vooronderzoek om deze aanvullende activiteit te kunnen uitvoeren werd reeds goedgekeurd door het college (In bijlage kan men een schema terugvinden met meer uitleg):
    • Het aanschrijven van huurders van de "slechtste" panden.
      • De sensibiliserende brief aan huurders.
      • De infosessie voor verhuurders en de renovatiebegeleiding.
      • Immozoekertjes met een te hoog EPC aanschrijven.
      • Huurpanden zonder rookmelders aanschrijven.
      • Eigenaars met een vervallen conformiteitsattest aanschrijven, een conformiteitsattest is 10 jaar geldig.
    • Een verordening zou uitgewerkt kunnen worden in 2022, met in 2023 een overgangsjaar (communicatiecampagne en om verhuurders tijd te geven om werken uit te voeren). Vanaf 1 januari 2024 zou men dan ten vroegste de verplichting kunnen invoeren, mits voldoende personeelsinzet (zowel op woningcontroles als administratie) en gefaseerd over bv. een periode van 10 jaar, te beginnen met de oudste huurwoningen. In bijlage een voorbeeld van de gemeente Hechtel-Eksel.
  • De ongeschiktheid en onbewoonbaarheid en de datum van vaststelling aanbrengen op de gevel van private huurwoningen.
    • De gemeente brengt elk besluit tot ongeschikt- en/of onbewoonbaarheidsverklaring van een woning aan op de gevel van de woning in kwestie.
    • in de subsidieaanvraag of uiterlijk in werkingsjaar 2023 geeft het project aan op welke manier het zal omgaan met een weigering tot aanplakking en met het vroegtijdig wegnemen van de aanplakking.
    • Uiterlijk op 1/1/2024 start een gemeente met de aanplakking van besluiten tot ongeschikt en/of onbewoonbaarheidsverklaring.
    • Indien het college akkoord gaat, zal de herzieningsaanvraag op 30 juni 2022 worden ingediend bij Wonen Vlaanderen. 
    • In september zal deze herzieningsaanvraag bijkomend goedgekeurd dienen te worden door de gemeenteraad.     
  • Een afsprakenkader met de minister en het sociaal verhuurkantoor dat actief is in de gemeente aanvragen en, als het afsprakenkader wordt gesloten, conformiteitsonderzoeken uitvoeren met het oog op de inhuurneming van woningen en kamers door het sociaal verhuurkantoor. 
    • Overleg tussen de gemeente, het sociaal verhuurkantoor en Wonen-Vlaanderen om het ontwerp van het afsprakenkader te bespreken en de gewenste keuzes vast te leggen.
    • Als de gemeente met de uitvoering van deze activiteit start in het jaar 2022, moet het afsprakenkader uiterlijk aan het einde van jaar 2023 door de gemeenteraad goedgekeurd zijn.
    • Medeondertekening door de minister.

Wonen-Vlaanderen heeft beslist om de conformiteitsonderzoeken met het oog op de inhuurneming van woningen en kamers door het sociaal verhuurkantoor, op termijn niet meer te gaan uitvoeren. Concreet wilt dit zeggen dat de gemeenten Bocholt en Peer bovenstaande activiteit hoe dan ook zullen moeten uitvoeren. Door deze activiteit, vóór 30 juni 2022, bijkomend op te nemen bij de activiteiten in de herzieningsaanvraag, kunnen we hier nog subsidies voor ontvangen.

De aanvullende activiteiten hoeven niet in elke gemeente van het werkingsgebied uitgevoerd te worden. Gemeente Peer wilt echter ook dezelfde vier aanvullende activiteiten opnemen. 

Als het activiteitenpakket van het project aanvullende activiteiten bevat, wordt de basissubsidie verhoogd met een aanvullende subsidie. Elke aanvullende activiteit is goed voor 5% van het basissubsidiebedrag indien de beide gemeenten de activiteit uitvoeren. Voor Peer en Bocholt wordt het bedrag geraamd op € 1.800,00 per aanvullende activiteit.

Voor aanvullende activiteiten die niet in elke gemeente van het werkingsgebied uitgevoerd zullen worden, wordt het percentage gecorrigeerd op basis van het aandeel private huishoudens. De cumulatie van aanvullende subsidie is geplafonneerd op maximaal 2/3 van de basissubsidie. Zo kan het totale subsidiebedrag per subsidiepunt oplopen tot maximaal € 20.000,00 op jaarbasis. 

Juridische grond

Artikels 393 en 395 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepalen onder andere de informatieverstrekking aan de deelnemers, de jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraden, de opmaak van de rekeningen en de bestemming van het resultaat, de financiële controle, de vereffening. Zo staat in §2 van artikel 395 ook nog dat het beheerscomité waar nodig adviezen ten behoeve van de beherende gemeente formuleert, de rekeningen van de interlokale vaststelt en ze ter goedkeuring voorlegt aan de raden van de deelnemende gemeenten, waarvan de gewone meerderheid de goedkeuring verleent.

Artikel 56 §1 1°lid van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 inzake de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen om de besluiten van de gemeenteraad voor te bereiden.

Boek 3 van de Vlaamse Codex Wonen van 1 januari 2021.

Besluit van de Vlaamse Regering over het lokaal woonbeleid van 16 november 2018.

Besluit van de deputatie van de provincie Limburg van 18 januari 2017.

De overeenkomst met statutaire draagkracht 'Interlokale vereniging Kwalitatief wonen in Bocholt en Peer opgemaakt te Peer op 15 mei 2019. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de extra aanvullende activiteit 'De verplichting om de huurprijs en de gemeenschappelijke lasten van private huurwoningen bekend te maken, opvolgen en inbreuken op die verplichting beboeten', goed om op te nemen in de herzieningsaanvraag.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de extra aanvullende activiteit 'Een verordening vaststellen en toepassen waarbij het conformiteitsattest verplicht wordt gesteld in bepaalde situaties', goed om op te nemen in de herzieningsaanvraag.

Artikel 3

De gemeenteraad keurt de extra aanvullende activiteit 'De ongeschiktheid en onbewoonbaarheid en de datum van vaststelling aanbrengen op de gevel van private huurwoningen', goed om op te nemen in de herzieningsaanvraag.

Artikel 4

De gemeenteraad keurt de extra aanvullende activiteit 'Een afsprakenkader met de minister en het sociaal verhuurkantoor dat actief is in de gemeente aanvragen en, als het afsprakenkader wordt gesloten, conformiteitsonderzoeken uitvoeren met het oog op de inhuurneming van woningen en kamers door het sociaal verhuurkantoor', goed om op te nemen in de herzieningsaanvraag.