Terug
Gepubliceerd op 25/11/2022

2022_RMW_00027 - Doorgangswoning LOI Nevenplein 5: huishoudelijk reglement - Vaststelling

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
do 24/11/2022 - 21:00 Raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Huishoudelijk reglement.

Samenstelling

Aanwezig

Stijn Van Baelen, Voorzitter Raad voor maatschappelijk welzijn; Marc Vanherk, Lid; Erik Vanmierlo, Lid; Lieve Theuwissen, Lid; Ann Bernaerts, Lid; Mia Croonen, Lid; Mathieu Damen, Lid; Geertje Das, Lid; Sylvia Dries, Lid; Toon Geusens, Lid; Nicole Ketelbuters, Lid; Luc Martens, Lid; Bert Schelmans, Lid; Guido Schonkeren; Friedo Steensels, Lid; Jos Vanmontfort, Lid; Jan Verjans, Lid; Sara Vrolix, Lid; Lieve Willems, Lid; Tom Wertelaers, Lid; Ann Vande Weyer, Lid; Pieter Schuurmans, Lid; Anja Smids, Lid; Eddie Brebels, Algemeen directeur

Secretaris

Eddie Brebels, Algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2022_RMW_00027 - Doorgangswoning LOI Nevenplein 5: huishoudelijk reglement - Vaststelling

Aanwezig

Stijn Van Baelen, Marc Vanherk, Erik Vanmierlo, Lieve Theuwissen, Ann Bernaerts, Mia Croonen, Mathieu Damen, Geertje Das, Sylvia Dries, Toon Geusens, Nicole Ketelbuters, Luc Martens, Bert Schelmans, Guido Schonkeren, Friedo Steensels, Jos Vanmontfort, Jan Verjans, Sara Vrolix, Lieve Willems, Tom Wertelaers, Ann Vande Weyer, Pieter Schuurmans, Anja Smids, Eddie Brebels
Stemmen voor 23
Guido Schonkeren, Anja Smids, Tom Wertelaers, Pieter Schuurmans, Stijn Van Baelen, Lieve Theuwissen, Geertje Das, Sylvia Dries, Toon Geusens, Luc Martens, Friedo Steensels, Ann Bernaerts, Sara Vrolix, Mia Croonen, Marc Vanherk, Erik Vanmierlo, Mathieu Damen, Nicole Ketelbuters, Bert Schelmans, Jos Vanmontfort, Lieve Willems, Jan Verjans, Ann Vande Weyer
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_RMW_00027 - Doorgangswoning LOI Nevenplein 5: huishoudelijk reglement - Vaststelling 2022_RMW_00027 - Doorgangswoning LOI Nevenplein 5: huishoudelijk reglement - Vaststelling

Motivering

Argumentatie

In de praktijk gaat het bijna altijd om personen die al een verblijfsrecht verworven hebben in België en naar aanleiding daarvan het LOI moeten verlaten. Wanneer zij binnen de 2 maanden geen huisvesting gevonden hebben, kunnen zij een uitstel van vertrek van 1 maand aanvragen bij Fedasil. Daarna houdt hun recht op opvang op. In uitzonderlijke gevallen kan nog 1 à 2 keer een verlenging aangevraagd worden, echter zonder garantie op goedkeuring door Fedasil. 

Voor veel vluchtelingen is de termijn van 2 à 3 maanden zeer krap. De hoge huurprijzen, het verminderde aanbod op de huurmarkt, de hoge energieprijzen, de beperkte kennis van de taal,... zijn allemaal zaken die de zoektocht naar een woning extra bemoeilijken. Voor diegenen die er niet in slagen om binnen de door Fedasil bepaalde termijn zelf in huisvesting te voorzien, kan de doorgangswoning een tijdelijke oplossing bieden.

De terbeschikkingstelling van opvang in een doorgangswoning is een vorm van gepaste individuele dienstverlening zoals voorzien in artikel 60§3 van de organieke wet van 8 juli 1976. 

Een toewijzing van een persoon of een familie kan daarom enkel na een sociaal onderzoek, uitgevoerd door een maatschappelijk werker van de sociale dienst, en na een beslissing van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst of na een beslissing bij hoogdringendheid door de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

Deze dienstverlening wordt bepaald door:

  • de beschikbaarheid van de doorgangswoning op het moment van de aanvraag
  • de context van de hulpvrager (hiermee wordt bedoeld: past deze hulpvrager in de doorgangswoning rekening houdend met de problematiek van betrokkene?)
  • de hoogdringendheid van de aanvraag (noodsituatie)

Er dient een huishoudelijk reglement voor deze woning vastgesteld te worden.

In het huishoudelijk reglement staat duidelijk vermeld dat de bezetter van de doorgangswoning tijdens het verblijf intensief moet zoeken naar huisvesting (bewijs hiervan ook te leveren op vraag van maatschappelijk assistent). Ook een inschrijving bij het Sociaal Verhuurkantoor en het Kempisch Tehuis zijn verplicht.

Indien het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst (of de voorzitter bij hoogdringendheid) een beslissing tot toewijzing van de doorgangswoning neemt, zal de betrokken cliënt een overeenkomst bezetting ter bede moeten ondertekenen, evenals het huishoudelijk reglement.  

Juridische grond

Artikel 60 §3 van de organieke wet van 8 juli 1976. 

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 78 3° dat stelt dat de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd is voor het vaststellen van de reglementen.

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het feit dat de woning gelegen te Nevenplein 5 te 3950 Bocholt vanaf 25 november 2022 operationeel is als doorgangswoning. 

Artikel 2

Het huishoudelijk reglement voor de doorgangswoning gelegen Nevenplein 5 wordt goedgekeurd zoals opgenomen in dit besluit.

Artikel 3

Het reglement treedt in werking conform artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.