Terug
Gepubliceerd op 09/09/2022

2022_GR_00054 - Het dorpshuis: uitbouw als lokaal dienstencentrum en opstart vergunningsprocedure - Principiële goedkeuring

Gemeenteraad
do 23/06/2022 - 20:15 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Stijn Van Baelen, Burgemeester -voorzitter; Erik Vanmierlo, Schepen; Jan Verjans, Schepen; Lieve Theuwissen, Schepen; Bert Schelmans, Schepen; Marc Vanherk, Schepen; Ann Bernaerts, Raadslid; Mia Croonen, Raadslid; Mathieu Damen, Raadslid; Geertje Das, Raadslid; Toon Geusens, Raadslid; Nicole Ketelbuters, Raadslid; Luc Martens, Raadslid; Guido Schonkeren, Raadslid; Friedo Steensels, Raadslid; Jos Vanmontfort, Raadslid; Sara Vrolix, Raadslid; Lieve Willems, Raadslid; Tom Wertelaers, Raadslid; Ann Vande Weyer, Raadslid; Pieter Schuurmans, Raadslid; Anja Smids, Raadslid; Eddie Brebels, Algemeen directeur

Afwezig

Sylvia Dries, Raadslid

Secretaris

Eddie Brebels, Algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2022_GR_00054 - Het dorpshuis: uitbouw als lokaal dienstencentrum en opstart vergunningsprocedure - Principiële goedkeuring

Aanwezig

Stijn Van Baelen, Erik Vanmierlo, Jan Verjans, Lieve Theuwissen, Bert Schelmans, Marc Vanherk, Ann Bernaerts, Mia Croonen, Mathieu Damen, Geertje Das, Toon Geusens, Nicole Ketelbuters, Luc Martens, Guido Schonkeren, Friedo Steensels, Jos Vanmontfort, Sara Vrolix, Lieve Willems, Tom Wertelaers, Ann Vande Weyer, Pieter Schuurmans, Anja Smids, Eddie Brebels
Stemmen voor 21
Ann Vande Weyer, Guido Schonkeren, Anja Smids, Tom Wertelaers, Pieter Schuurmans, Stijn Van Baelen, Lieve Theuwissen, Geertje Das, Luc Martens, Friedo Steensels, Ann Bernaerts, Sara Vrolix, Mia Croonen, Marc Vanherk, Erik Vanmierlo, Mathieu Damen, Nicole Ketelbuters, Bert Schelmans, Jos Vanmontfort, Lieve Willems, Jan Verjans
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 1
Toon Geusens
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_GR_00054 - Het dorpshuis: uitbouw als lokaal dienstencentrum en opstart vergunningsprocedure - Principiële goedkeuring 2022_GR_00054 - Het dorpshuis: uitbouw als lokaal dienstencentrum en opstart vergunningsprocedure - Principiële goedkeuring

Motivering

Argumentatie

In eerste instantie werd door het beleid niet gekozen voor het dorpshuis als LDC wegens te veel nadruk op één bepaalde doelgroep nl. senioren. Het dorpshuis is namelijk voor iedereen. Feit is dat het traditionele, verzuilde, verenigingsleven stilaan verdwijnt. Het dorpshuis kan hier een antwoord op bieden.

De opdracht van lokale dienstencentra werd in 2019 uitgebreid en sluit goed aan bij de missie en visie van het dorpshuis.

Het voorstel is nu om het dorpshuis als een lokaal dienstencentrum verder uit te bouwen. 

In 2019 werd de opdracht van het LDC uitgebreid.  Er is een evolutie van zorg- en welzijnverstrekker naar zorg- en welzijnsversterker. Het centrum biedt objectieve en transparante informatie, ontspanning en ontmoeting aan de doelgroepen die met behulp van de buurtanalyse bepaald zijn in het meerjarenplan, met prioritaire aandacht voor ouderen, mantelzorgers en kwetsbare personen, door breed toegankelijke en laagdrempelige activiteiten van informatieve, recreatieve en vormende aard te organiseren. Een lokaal dienstencentrum wordt niet langer gezien als een thuiszorgvoorziening, dus is niet enkel voor senioren maar ook voor kwetsbare personen en is gebaseerd op een participatief traject met een duidelijke link naar het lokaal sociaal beleid. Daarnaast is het niet langer verplicht x aantal activiteiten te organiseren.

De vernieuwde opdracht van een LDC ligt volledig in de lijn van het concept van het dorpshuis. Het dorpshuis kan als lokaal dienstencentrum activiteiten zelf of in samenwerking met lokale verenigingen of het lokaal bestuur organiseren of aanbieden, lokalen ter beschikking stellen aan bewoners of lokale verenigingen, gebruikers toeleiden naar het zorg- en ondersteuningsaanbod en  activiteiten van andere woonzorgvoorzieningen en verenigingen, met respect voor de keuzevrijheid van de gebruiker, organisaties ondersteunen in het werken met een doelgroep, aan preventie en vroegdetectie beginnende zorgbehoevendheid doen, signalen opvangen en een brugfunctie opnemen, initiatieven nemen om sociale cohesie te bevorderen, buurthulp ondersteunen, stimuleren en faciliteren.

De procedure voor de erkenning van een lokaal dienstencentrum bestaat uit 2 stappen: 

  • Stap 1: aanvraag voorafgaande vergunning:  Agentschap Zorg en Gezondheid neemt een beslissing binnen 90 dagen na ontvankelijkheid van het dossier (30 dagen). Deze vergunning is 5 jaar geldig en kan 1x verlengd worden met maximum 3 jaar.
  • Stap 2: erkenningsaanvraag: Agentschap Zorg en Gezondheid neemt een beslissing binnen 4 maanden na ontvankelijkheid dossier (30 dagen). Binnen 1 jaar na de erkenningsbeslissing moet aan de erkenningsvoorwaarden worden voldaan:
    • Brandveiligheidsattest
    • Rolstoeltoegankelijkheid
    • Kwalitatieve en kwantitatieve buurtanalyse 
    • Meerjarenplan
    • Kwaliteitshandboek
    • Kwaliteitsmanagementsysteem 

In de oorspronkelijke plannen werd al rekening gehouden met de rolstoeltoegankelijkheid en brandveiligheid. In de aangepaste plannen dient rekening gehouden te worden met de vereiste voorwaarden voor een lokaal dienstencentrum:

  • Voorwaarde infrastructuur: het beschikt op minstens één locatie over een aangepaste en voldoende grote ontmoetingsruimte van minstens 90 m2.
  • Voorwaarde om de kwaliteit van zijn werking te garanderen: het garandeert dat op een discrete manier een privégesprek met de gebruiker gevoerd kan worden.

Juridische grond

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Woonzorgdecreet van 15 februari 2019.

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van de regels voor het verlenen van de voorafgaande vergunning voor sommige woonzorgvoorzieningen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 betreffende de procedures voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers.

Besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 2009 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor  woonzorgvoorzieningen  en  verenigingen van gebruikers en mantelzorgers (bijlage VI voor lokale dienstencentra).

Besluit 28 juni 2019 van de Vlaamse Regering betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers (bijlage I voor lokale dienstencentra).

Ministerieel besluit van 30 april 1999 houdende de vaststelling van de evaluatiecriteria met betrekking tot de programmatie van de lokale dienstencentra.

Ministerieel besluit van 28 oktober 1999 tot vaststelling van de subsidiëringswijze van de lokale dienstencentra.

Ministerieel besluit van 22 maart 2002 inzake kwaliteitszorg in lokale dienstencentra, in de regionale dienstencentra en in de diensten voor oppashulp (art. 1, 4 en de bijlage zijn niet meer van toepassing).

Decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad geeft haar principiële goedkeuring om het concept 'dorpshuis' uit te bouwen naar een lokaal dienstencentrum.

Artikel 2

De gemeenteraad geeft haar toestemming om de procedure op te starten voor het aanvragen van de voorafgaande vergunning voor een lokaal dienstencentrum volgens het geijkte formulier, zoals gehecht aan dit besluit.