Terug
Gepubliceerd op 26/09/2021

2021_RMW_00033 - Buitenschoolse kinderopvang Scooby-Doo: huishoudelijk reglement - aanpassing - Goedkeuring

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
do 23/09/2021 - 20:00 Parochiehuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Stijn Van Baelen, Voorzitter Raad voor maatschappelijk welzijn; Marc Vanherk, Lid; Erik Vanmierlo, Lid; Lieve Theuwissen, Lid; Mia Croonen, Lid; Mathieu Damen, Lid; Geertje Das, Lid; Sylvia Dries, Lid; Toon Geusens, Lid; Nicole Ketelbuters, Lid; Bert Schelmans, Lid; Guido Schonkeren; Friedo Steensels, Lid; Jos Vanmontfort, Lid; Jan Verjans, Lid; Sara Vrolix, Lid; Lieve Willems, Lid; Tom Wertelaers, Lid; Ann Vande Weyer, Lid; Pieter Schuurmans, Lid; Anja Smids; Eddie Brebels, Algemeen directeur

Afwezig

Ann Bernaerts, Lid; Luc Martens, Lid

Secretaris

Eddie Brebels, Algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2021_RMW_00033 - Buitenschoolse kinderopvang Scooby-Doo: huishoudelijk reglement - aanpassing - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Stijn Van Baelen, Marc Vanherk, Erik Vanmierlo, Lieve Theuwissen, Mia Croonen, Mathieu Damen, Geertje Das, Sylvia Dries, Toon Geusens, Nicole Ketelbuters, Bert Schelmans, Guido Schonkeren, Friedo Steensels, Jos Vanmontfort, Jan Verjans, Sara Vrolix, Lieve Willems, Tom Wertelaers, Ann Vande Weyer, Pieter Schuurmans, Anja Smids, Eddie Brebels
Stemmen voor 21
Guido Schonkeren, Anja Smids, Tom Wertelaers, Pieter Schuurmans, Stijn Van Baelen, Lieve Theuwissen, Geertje Das, Sylvia Dries, Toon Geusens, Friedo Steensels, Sara Vrolix, Mia Croonen, Marc Vanherk, Erik Vanmierlo, Mathieu Damen, Nicole Ketelbuters, Bert Schelmans, Jos Vanmontfort, Lieve Willems, Jan Verjans, Ann Vande Weyer
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_RMW_00033 - Buitenschoolse kinderopvang Scooby-Doo: huishoudelijk reglement - aanpassing - Goedkeuring 2021_RMW_00033 - Buitenschoolse kinderopvang Scooby-Doo: huishoudelijk reglement - aanpassing - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Het huishoudelijk reglement kent volgende aanpassingen: 

Sjabloon 
Het sjabloon van Kind en Gezin wordt gehanteerd voor de aanpassing van het huishoudelijk reglement, alsook van de schriftelijke overeenkomst. 

Schrijfstijl
Er wordt getracht alle informatie in een duidelijke, leesbare en warme schrijfstijl te omschrijven. 

Digitalisering inschrijfprocedure
Een eerste inschrijving verloopt minder complex en meer digitaal. Ouders kunnen zich eerst registreren in i-school en dan wordt contact met hen opgenomen voor een intake en rondleiding. Ze vinden vanaf 01/10/2021 alle informatie terug op de website en op het ouderplatform van i-school. 

Sociaal tarief 

Zie het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van heden inzake het reglement toekenning sociaal tarief voor de buitenschoolse kinderopvang Scooby-Doo.

Ouders kunnen flexibeler inschrijven voor opvang

De inschrijfprocedure wordt verlengd om zo nog meer tegemoet te komen aan ouders met wisselende arbeidstijden. Voor de coronacrisis konden ouders tot 2 dagen voor de opvangdag hun kind in- en uitschrijven. Nu kan dit tot 17.30 uur voor de opvangdag. Hierdoor wordt minder administratie gecreëerd voor de medewerkers en minder boetes voor de ouders. 

Tarieven en boetes

De tarieven van koek en drank werden aangepast bij besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van heden en dienen opgenomen te worden in het huishoudelijk reglement. 

De overige tarieven blijven ongewijzigd.

Gezonde dranken en tussendoortjes in de buitenschoolse kinderopvang

Er wordt aandacht geschonken aan het belang van een gezonde voeding, ook in de buitenschoolse kinderopvang, zodat kinderen essentiële stoffen opnemen voor een goede groei en ontwikkeling.

Dit zijn de uitgangspunten: 

  • Water: Kleuters drinken best 1 liter per dag, vanaf 6 jaar 1,5 liter per dag.
  • Tussendoortjes: 2 tot 3 per dag, aanvullend op de 3 hoofdmaaltijden,  fruit (2 stuks/dag), groenten en melkproducten (350-500 ml). 
  • Ook een gezond gewicht is belangrijk. Kinderen met overgewicht op jonge leeftijd hebben meer kans op overgewicht later. Overgewicht op een jonge leeftijd kan ook zorgen voor psychosociale stress en een laag zelfbeeld.
  • Smaakvoorkeuren en eetgewoonten worden op jonge leeftijd gevormd. Kinderen leren smaken appreciëren door herhaaldelijk aan te bieden. 
  • Fruitsap is natuurlijk beter dan frisdrank maar bevat evenveel calorieën/energie (suikers) en is niet goed voor de tanden (zuren). Daarom is het beter om dit niet dagelijks aan te bieden maar eerder uitzonderlijk, bijvoorbeeld bij een activiteit. Frisdranken worden natuurlijk nog steeds vermeden in de opvang. 
  • Voorverpakte koeken leveren in het algemeen veel vet en/of suiker en weinig voedingsstoffen en passen daarom niet in een gezond voedingspatroon. 

Bedoeling is een gezonder eetpatroon bij de kinderen aankweken en het gezondheidsbeleid van de scholen volgen omtrent tussendoortjes, daarom wordt de verkoop van koeken en drank in de opvang geschrapt. Kinderen mogen vanaf 01/10/2021 wel zelf een stuk fruit (bij voorkeur), een koek of een drankje meenemen, in een fruit- of koekendoosje. Ouders hoeven tijdens schooldagen niets mee te geven aangezien de kinderen in de namiddag nog een eetmoment hadden op school. Er wordt op woensdag een fruit/groenten-dag georganiseerd waarop gratis een stuk fruit en/of groenten word(t)(en) aangeboden. 
Er wordt ook gratis water aangeboden alsook halfvolle witte melk tijdens het ontbijtmoment. Het drinken van water wordt in de opvang gestimuleerd. Er worden zelden (uitzonderlijk aanbod) koeken, worstenbroodjes, ijs, chips, chocolade,… aangeboden. Noten zijn af te raden bij kinderen onder 4 jaar (verslikkingsgevaar). 

De kinderen worden op weg geholpen door gesneden fruit aan te bieden (op een speelse fruit- en waterkar). Ouders zullen ook meer bewustgemaakt moeten worden om een gezond tussendoortje mee te geven. 

In zitting van 15 november 2012 werd een tarief van telkens € 0,60 voor drank en koek goedgekeurd. Deze 2 tarieven werden opgeheven door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van heden.

Juridische grond

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 77 en 78 inzake de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

Kwaliteitsbesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014 en het MB van 23 mei 2014 tot uitvoering ervan.

Subsidiebesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014 en het MB van 23 mei 2014 tot uitvoering ervan.

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De tarieven voor drank en koek conform de RMW-beslissing van 15 november 2012 zijnde telkens € 0,60 worden n.a.v. de nieuwe inzichten omtrent gezonde voeding opgeheven. De eerder ongezonde drank en koek worden niet meer of incidenteel aangeboden. 

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het aangepaste huishoudelijk reglement voor de buitenschoolse kinderopvang goed, zoals opgenomen in dit besluit.

Artikel 3

Het aangepaste huishoudelijk reglement treedt in werking  vanaf 1 oktober 2021.