Terug
Gepubliceerd op 18/03/2021

2021_CBS_00286 - Beregeningsverbod - opheffen bijzondere voorwaarde milieu-/omgevingsvergunning grondwaterwinning - Goedkeuring

College van Burgemeester en Schepenen
do 18/03/2021 - 09:00 Schepenlokaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Stijn Van Baelen, Burgemeester - voorzitter; Jan Verjans, Schepen; Erik Vanmierlo, Schepen; Lieve Theuwissen, Schepen; Bert Schelmans, Schepen; Marc Vanherk, Schepen; Eddie Brebels, Algemeen directeur

Secretaris

Eddie Brebels, Algemeen directeur
2021_CBS_00286 - Beregeningsverbod - opheffen bijzondere voorwaarde milieu-/omgevingsvergunning grondwaterwinning - Goedkeuring 2021_CBS_00286 - Beregeningsverbod - opheffen bijzondere voorwaarde milieu-/omgevingsvergunning grondwaterwinning - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Het beregeningsverbod wordt gedurende enige tijd opgelegd als bijzondere voorwaarde bij vergunningen voor een grondwaterwinning. 

Beweegredenen voor het opleggen van een beregeningsverbod van 11u00 - 17u00 waren:

  • De hoofdbeweegreden:  een studie nl. INRA, Frankrijk (Huber et al., 1992) die aantoont dat overdag bijkomende evapotranspiratie plaatsvindt. De verdamping van water op de plant valt onder evapotranspiratie.
  • Een tweede reden voor het opleggen van dit verbod is de informatie die er wordt verkregen uit adviezen en bezwaarschriften.
  • Een derde reden is  van sociale aard: ten gevolge van de droogte zijn er beperkingen bij particulieren op het gebruik van water voor bijvoorbeeld de gazon te besproeien, de auto te wassen of het zwembad te vullen. Deze mensen kunnen geagiteerd geraken indien zij vaststellen dat de gemeente het wel toestaat om in volle zon te beregenen.

Uit een studie van Wageningen besluit men onderstaande (Bron: 2002, Expertisecentrum LNV, "Inventarisatie en beoordeling van verrichte onderzoeken en verschenen publicaties met betrekking tot landbouw & Water sinds 1985".) : 

"Door het 's nachts beregenen worden verdampingsverliezen geminimaliseerd. De directe verdampingsverliezen vanuit een landbouwberegeningsstraal bedraagt max. ca. 325 liter per beregeningsuur (Landbouw en verdroging; Werkgroep-, IKC-L 1993). Dit komt overeen met ten hoogste 0,7% van de beregeningsgift. Met beregenen 's nachts in plaats van overdag kan derhalve een verdampingsverlies worden voorkomen tot 0,7% van de grootte van de beregeningsgift. De indirecte verliezen in de vorm van verdamping van interceptiewater op en aan het gewas en bodem (afhankelijk van het gewas 0,5 -2,5mm) zijn hier niet relevant. Verdamping van interceptiewater treedt ook na 's nachts beregenen op, weliswaar uitgesteld tot de ochtend zodra de verdamping begint."  

Uit een praktijkproef van de Bodemkundige Dienst van België, blijkt dat de verdampingsverliezen tussen 11u00 en 17u00 verwaarloosbaar zijn.

Op basis van de voorgaande informatie werd er bijkomende informatie opgevraagd bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Het antwoord is als volgt:

"De onderzoeken naar de efficiëntieverschillen in beregening van akkers tonen aan dat verschillen in verdampingshoeveelheden over langere tijd eerder beperkt zijn. Onderzoek in Frankrijk geeft bijvoorbeeld 5% extra verlies bij dagberegening t.o.v. nachtberegening bij mais onder dezelfde windomstandigheden.

Uit de studies blijkt ook dat de efficiëntieverschillen op basis van de wijze van watergift belangrijker zijn dan de verschillen tussen dag- of nachtberegening. Oordeelkundig water geven is dus de belangrijkste boodschap. Daarenboven zijn er een aantal milieufactoren die in het voordeel van dagberegening pleiten en andere die in het nadeel spelen. Enerzijds kan nachtberegening meer geluidsoverlast geven en resulteert het sowieso in een langere bladnatperiode en dus meer ziektedruk. Anderzijds is er gedurende de dag meer wind en dus een grotere kans op waterverliezen door drift. Het ligt dan ook niet voor de hand om een algemeen geldende uitspraak te doen over de efficiënte van dag- versus nachtberegening. Vandaar dat de afdeling van VMM bevoegd voor grondwater zich engageert om de beperking in beregeningsuren voor vollegrondsteelten niet meer systematisch op te nemen in haar adviezen bij grondwaterwinningen."

Aanvullend aan deze informatie is er navraag gedaan bij buurgemeenten en gemeenten in Limburg. Zij leggen dit verbod niet meer op ten gevolge van het standpunt van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Op basis van bovenstaande informatie wenst de gemeente het advies van de Vlaamse Milieumaatschappij te volgen en  geen beregeningsverbod meer op te leggen.  Voor de reeds afgeleverde vergunningen voor een grondwaterwinning waarin dit beregeningsverbod als voorwaarde werd opgenomen, wenst de gemeente deze voorwaarde op te heffen vanaf heden.

Juridische grond

Artikel 56 en 57 van het decreet lokaal bestuur betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het beregeningsverbod tussen 11u00 en 17u00, als voorwaarde opgelegd in vergunningsdossiers voor een grondwaterwinning, wordt opgeheven vanaf heden voor alle reeds afgeleverde vergunningen waarin deze voorwaarde werd opgenomen.